Az ambuláns rendelők a földszinten helyezkednek el. Általában 2-3 rendelő működik egy időben egy-egy gyermekkardiológus szakorvossal, illetve szakasszisztenssel.

Az ambuláns betegek korábbi előzetes bejelentkezés után kerülnek vizsgálatra, ritka kivételektől eltekintve, az előzetesen ellátó orvoshoz rendelve.

Az ambuláns rendelést végző orvosok túlterheltsége, illetve a csaknem rutinszerűen végzett echokardiográfiás vizsgálat szűk keresztmetszete miatt az ambulancián akár hosszabb várakozás is lehetséges, minden erőfeszítésünk ellenére. A betegek ellátása az adott ambuláns rendelést végző orvosnál érkezési sorrendben történik. Az osztály működési rendje miatt (egyszerre zajló műtétek, szívkatéteres, elektrofiziológiai, sürgős echokardiográfiás vizsgálatok, akut ellátási kötelezettségek) számos alkalommal az ambuláns orvosnak meg kell szakítania rendelését, ezért előre is megértésüket kérjük.

Az ambulancián orvosi vizsgálat, EKG, mellkasfelvétel, echokardiográfiás vizsgálat történik az esetek döntő többségében. Kisdedeknél időnként szükség lehet az echokardiográfiás vizsgálat kapcsán enyhe nyugtató adására, melyet kúp formájában adunk be, így lehetővé téve a pontos vizsgálat elvégzését. Az ambuláns ellátást és echokardiográfiás vizsgálatot végző orvos számos esetben különbözik. Ritkán kerül sor vérvételre (elsősorban gyógyszer-szintek mérése céljából).

Ritmuszavar miatt ellenőrzött betegeknél ergometriás vizsgálat, illetve 24 órás EKG-vizsgálat (Holter) is történhet, utóbbi csak akkor oldható meg ambuláns ellátásként, amennyiben a készüléket a szülők a következő napon vissza tudják hozni.

Ugyancsak ambuláns vizsgálatként szerepelhet u.n. perfúziós tüdő scintigraphia, mely intravénásan adott speciális radioaktív anyag (mely a dózisa miatt egészségre nem ártalmas) átvilágító ernyő alatt értékelt eloszlását mutatja a tüdőben vagy a szívben.

Telefonszámok

Echokardiográfiás vizsgáló: +36 1 215 1220 / 304 és 305 mellék
Kerékpár-ergometria: +36 1 215 1220 / 307, 308 és 309 mellék