“A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számára készített, 21 ország 240 millió lakosára vonatkozó felmérés szerint az élve születettek 0,8%-a, vagyis közel minden századik újszülött veleszületett szívbetegséggel jön a világra. Hazai vonatkozásban ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente mintegy 800 szívbeteg gyermek születik, akik magukra hagyatva többségében halálraítéltek; kellő időben történő adekvát kezelésük esetén azonban 95%-uk megmenthető. Ehhez azonban 50-60%-ban újszülött, vagy csecsemőkorban, 30-40%-ban pedig beiskolázásuk előtt szívkatéteres beavatkozást, vagy szívműtétet kell végezni.

“A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány 1991 óta már több, mint fél milliárd forinttal segítette a szívbeteg újszülöttek, csecsemők és gyermekek gyógyulását. Székhelyünk a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja, ahol a Magyarországon végzett gyermekkori szívműtétek több mint 90%-a, a szívkatéteres terápiás beavatkozások közel 100%-a zajlik. 2015-ben mintegy 13000 szívbeteg gyermek ellátása történt; ebből 7827 ambuláns vizsgálat (beleértve a magzati ultrahang vizsgálatokat is), 1052 betegfelvétel, 401 szívkatéterezés (ebből 275 szívműtétet kiváltó intervenció), 5000 feletti egyéb műszeres beavatkozás, valamint 419 szívműtét. Sürgősségi, életmentő beavatkozások az eseteknek mintegy felében történtek. A támogatóknak köszönhetően az alapítvány az elmúlt 30 évben számos olyan eszköz beszerzéséhez tudott anyagi hátteret biztosítani, amely segített abban, hogy a GOKVI Gyermekszív Központ mára európai színvonalú, évente sok száz gyermeknek gyógyulást adó kórházzá válhasson.

Az intézeti ellátás igen sokrétű: a szívkatéteres beavatkozásoktól a nyitott szívműtétekig terjed, amelyeket követően a szívgyengeségben szenvedő gyermekek több napos intenzív támogatásra (mesterséges keringésfenntartásra, gépi lélegeztetésre stb.) szorulnak. Gyógyításuk nemcsak a műtéti beavatkozások során, hanem azokat követően is sokszor csak egyszer használatos speciális eszközökkel és készülékekkel történhet, amelyek beszerzése komoly anyagi nehézségeket támaszt.

Az Alapítvány mindezen problémák megoldásához évente átlag 20-30 millió Ft támogatással járul hozzá és biztosítja a szívbeteg újszülöttek, csecsemők és gyermekek zavartalan gyógyítását.

Különösen ezt várják el tőlünk a gyermekek, hiszen ők mindent tőlünk, felnőttektől várnak. Az alapítványok karitatív tevékenysége többek között abban rejlik, hogy támogatói útján éppen annak a szakadéknak az áthidalását célozzák, amit a humánum, az emberszeretet hiánya okoz. A kiszolgáltatott gyermek – még inkább a beteg gyermek – sorsa a betegellátás feltételein, tehát azon múlik, hogy számukra milyen körülményeket teremtünk. Az Önök támogatása ahhoz a lelki emelkedettséghez és testi elégedettséghez járul, amit a szívbeteg gyermekek számára egy-egy készülék, műszer, vagy akár egy játék beszerzése, kórházi környezetük otthonosabbá tétele jelent.

“A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány
Számlaszám: 10102086-14544002-00000006
Adószám: 19661964-1-43

Kérjük támogassa munkánkat adója egy százalékával!

“A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány kuratóriuma nevében:

Prof. Dr. Lozsádi Károly
alapító

Dr. Sápi Erzsébet
örökös tiszteletbeli elnök
az alapítói jogok gyakorlója

Dr. Ablonczy László
elnök