< vissza

Katéteres altatás

A szívkatéterezés során a comb erein keresztül vékony műanyag csöveket vezetnek fel a szívig, majd ezen keresztül érfestést végeznek, nyomásokat mérnek, valamint adott esetben terápiás beavatkozásokat végeznek. Tekintettel arra, hogy ehhez - az esetleges kellemetlenségek ellenére - teljes mozdulatlanság szükséges, akár órákon keresztül, a beavatkozások gyermekkorban altatásban történnek.

Az altatást a Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály munkatársai végzik.

A katéterezés előtt az aneszteziológus orvos a szülőkkel részletesen megbeszéli a tervezett altatást, esetleg szükséges vérátömlesztést. Ennek a tudásnak a birtokában a szülő aláírásával hitelesítve beleegyezhet a beavatkozásba, vagy elutasíthatja azt. Beleegyezés nélkül (azonnali sürgősségű eseteket kivéve) altatás nem végezhető!

A katéterezésre kerülés előtti napon az aneszteziológus orvos megvizsgálja a beteget és amennyiben úgy ítéli meg, hogy fizikai és lelki állapota a katéterezésre alkalmas, elrendeli, hogy mikor egyen - igyon utoljára, mikor kössenek be infúziót, valamint, hogy a műtőbe való szállítás előtt milyen gyógyszeres nyugtatást kapjon. Ekkor dönt az altatás tervezett technikájáról is, illetve szükség esetén további vizsgálatokat, illetve a tervezett katéterezés halasztását is kérheti.

A katéteres laborba kerülés után megkezdődik az 'előkészítés'. Ennek során az aneszteziológus orvos és az aneszteziológus szakasszisztens:

A katéterezés alatt az aneszteziológus orvos feladata és felelőssége a megfelelő alvásmélység biztosítása, a beteg paramétereinek figyelése, ennek alapján a megfelelő keringési és légzési állapot biztosítása, az ehhez szükséges gyógyszerek és adott esetben vérátömlesztés elrendelése és beadása. Ebben munkáját magasan képzett aneszteziológus szakasszisztensek segítik.

A katéterezés végeztével az aneszteziológus orvos dönt a beteg műtőben való ébresztéséről, vagy ritkább esetben további altatásáról, valamint felügyeli és irányítja a katéterezés utáni ellátó osztályra történő szállítást.