< vissza

Műtéti altatás

A szívműtétre való előkészítést a Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály munkatársai végzik.

A műtét előtt az aneszteziológus orvos a szülőkkel részletesen megbeszéli a tervezett altatást, esetleg szükséges vérátömlesztést, valamint az utána következő intenzív osztályos kezelést. Ennek a tudásnak a birtokában a szülő aláírásával hitelesítve beleegyezhet a beavatkozásba, vagy elutasíthatja azt. Beleegyezés nélkül (azonnali sürgősségű eseteket kivéve) altatás nem végezhető!

A műtétre kerülés előtti napon az aneszteziológus orvos megvizsgálja a beteget és amennyiben úgy ítéli meg, hogy fizikai és lelki állapota a műtétre alkalmas, elrendeli, hogy mikor egyen - igyon utoljára, valamint, hogy a műtőbe való szállítás előtt milyen gyógyszeres nyugtatást kapjon. Ekkor dönt az altatás tervezett technikájáról is, illetve szükség esetén további vizsgálatokat, illetve a tervezett műtét halasztását is kérheti.

A műtőbe kerülés után megkezdődik az "előkészítés". Ennek során az aneszteziológus orvos és az aneszteziológus szakasszisztens:

A műtét alatt az aneszteziológus orvos feladata és felelőssége a megfelelő alvásmélység biztosítása, a beteg paramétereinek figyelése, ennek alapján a megfelelő keringési és légzési állapot biztosítása, az ehhez szükséges gyógyszerek és adott esetben vérátömlesztés elrendelése és beadása. Ebben munkáját magasan képzett aneszteziológus szakasszisztensek segítik.

A műtét végeztével az aneszteziológus orvos dönt a beteg műtőben való ébresztéséről, vagy szükség esetén további altatásáról, valamint felügyeli és irányítja a műtét utáni ellátó osztályra történő szállítást.