Műtéti altatás

A szívműtétre való előkészítést a Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály munkatársai végzik.

A műtét előtt az aneszteziológus orvos a szülőkkel részletesen megbeszéli a tervezett altatást, esetleg szükséges vérátömlesztést, valamint az utána következő intenzív osztályos kezelést. Ennek a tudásnak a birtokában a szülő aláírásával hitelesítve beleegyezhet a beavatkozásba, vagy elutasíthatja azt. Beleegyezés nélkül (azonnali sürgősségű eseteket kivéve) altatás nem végezhető!

A műtétre kerülés előtti napon az aneszteziológus orvos megvizsgálja a beteget és amennyiben úgy ítéli meg, hogy fizikai és lelki állapota a műtétre alkalmas, elrendeli, hogy mikor egyen – igyon utoljára, valamint, hogy a műtőbe való szállítás előtt milyen gyógyszeres nyugtatást kapjon. Ekkor dönt az altatás tervezett technikájáról is, illetve szükség esetén további vizsgálatokat, illetve a tervezett műtét halasztását is kérheti.

A műtőbe kerülés után megkezdődik az “előkészítés”. Ennek során az aneszteziológus orvos és az aneszteziológus szakasszisztens:

 • Monitorrendszert kapcsolnak a betegre, amely folyamatosan regisztrálja a szív ritmusát, a vér oxigén telítettségét és a vérnyomást
 • Vénát kanülálnak és infúziót kötnek be, szükség esetén maszkon keresztüli altatógázzal történő bódítás után
 • Vénás altatószereket adnak be a “műtéti mélységű” alvás eléréséhez
 • Intubálnak, azaz egy műanyag csövet vezetnek be a légcsőbe, majd ezen keresztül gépi lélegeztetést kezdenek
 • Gyomorszondát, hólyagkatétert, hőmérőket helyeznek be
 • Artériát kanülálnak (a vérnyomás folyamatos mérésére, valamint a vérgáz vizsgálatokhoz szükséges mintavétel céljából)
 • “Centrális vénát” biztosítanak (Egy műanyag cső bevezetése a szív közeli nagy vénákba). Ezen keresztül olyan gyógyszereket is lehet adni, amelyeket perifériás vénába nem, nyomást mérve rajta információkat szerezhetünk a beteg keringési állapotáról. 2-3 hétig is bennhagyható, így nincs szükség vérvételek, infúziók adása esetén újabb szúrásokra.
 • A sebésszel együtt “fektetik” a beteget, azaz olyan pozícióba helyezik a műtőasztalon, amely lehetővé teszi a műtét elvégzését.

A műtét alatt az aneszteziológus orvos feladata és felelőssége a megfelelő alvásmélység biztosítása, a beteg paramétereinek figyelése, ennek alapján a megfelelő keringési és légzési állapot biztosítása, az ehhez szükséges gyógyszerek és adott esetben vérátömlesztés elrendelése és beadása. Ebben munkáját magasan képzett aneszteziológus szakasszisztensek segítik.

A műtét végeztével az aneszteziológus orvos dönt a beteg műtőben való ébresztéséről, vagy szükség esetén további altatásáról, valamint felügyeli és irányítja a műtét utáni ellátó osztályra történő szállítást.

Katéteres altatás

A szívkatéterezés során a comb erein keresztül vékony műanyag csöveket vezetnek fel a szívig, majd ezen keresztül érfestést végeznek, nyomásokat mérnek, valamint adott esetben terápiás beavatkozásokat végeznek. Tekintettel arra, hogy ehhez – az esetleges kellemetlenségek ellenére – teljes mozdulatlanság szükséges, akár órákon keresztül, a beavatkozások gyermekkorban altatásban történnek.

Az altatást a Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály munkatársai végzik.

A katéterezés előtt az aneszteziológus orvos a szülőkkel részletesen megbeszéli a tervezett altatást, esetleg szükséges vérátömlesztést. Ennek a tudásnak a birtokában a szülő aláírásával hitelesítve beleegyezhet a beavatkozásba, vagy elutasíthatja azt. Beleegyezés nélkül (azonnali sürgősségű eseteket kivéve) altatás nem végezhető!

A katéterezésre kerülés előtti napon az aneszteziológus orvos megvizsgálja a beteget és amennyiben úgy ítéli meg, hogy fizikai és lelki állapota a katéterezésre alkalmas, elrendeli, hogy mikor egyen – igyon utoljára, mikor kössenek be infúziót, valamint, hogy a műtőbe való szállítás előtt milyen gyógyszeres nyugtatást kapjon. Ekkor dönt az altatás tervezett technikájáról is, illetve szükség esetén további vizsgálatokat, illetve a tervezett katéterezés halasztását is kérheti.

A katéteres laborba kerülés után megkezdődik az ‘előkészítés’. Ennek során az aneszteziológus orvos és az aneszteziológus szakasszisztens:

 • Monitorrendszert kapcsolnak a betegre, amely folyamatosan regisztrálja a szív ritmusát, a vér oxigén telítettségét és a vérnyomást
 • Vénát kanülálnak és infúziót kötnek be, szükség esetén maszkon keresztüli altatógázzal történő bódítás után, amennyiben ez az osztályon még nem történt meg
 • Vénás altatószereket adnak be a megfelelő mélységű alvás eléréséhez
 • Ha a beavatkozás tervezetten időigényes, akkor a biztonságos légzés érdekében intubálnak, azaz egy műanyag csövet vezetnek be a légcsőbe, vagy gégemaszkot helyeznek a szájüregbe, majd ezen keresztül gépi lélegeztetést kezdenek

A katéterezés alatt az aneszteziológus orvos feladata és felelőssége a megfelelő alvásmélység biztosítása, a beteg paramétereinek figyelése, ennek alapján a megfelelő keringési és légzési állapot biztosítása, az ehhez szükséges gyógyszerek és adott esetben vérátömlesztés elrendelése és beadása. Ebben munkáját magasan képzett aneszteziológus szakasszisztensek segítik.

A katéterezés végeztével az aneszteziológus orvos dönt a beteg műtőben való ébresztéséről, vagy ritkább esetben további altatásáról, valamint felügyeli és irányítja a katéterezés utáni ellátó osztályra történő szállítást.