Megrendülten tudatjuk, hogy Prof.Dr.Lozsádi Károlyt, A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány alapítóját, 2021. 06.18-án, 86 éves korában elveszítettük.

Lozsádi professzor 1935-ben született Vajdahunyadon. Családjával 1940 ben Magyarországra menekültek. A Szent Imre gimnáziumban érettségizett. 1953 és 59 között a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen tanult, közben az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben demonstrátorkodott. Diplomájának megszerzését követően Gottsegen professzor munkatársa volt és 1961-től már a Szívsebészeti osztályon dolgozott. Két évet töltött Angliában és ezt követően, 1974-től a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II.sz. Gyermekklinikájának Gyermekszívsebészeti osztályát szervezte újra. 1986-ban egyetemi tanárrá, majd a SOTE Kardiológiai Tanszékének vezetőjévé nevezték ki. 1993-tól a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (ma GOKVI) igazgatója volt és kezdeményezője egy új gyermekszív központ létrehozásának. Töretlen lendületének és kollégái összefogásának köszönhetően a Gyermekszív Központ 1999-ben nyitotta meg kapuit. Elkezdte tervezni a magyarországi gyermek szívtranszplantációt is, amely azóta sikeres programmá fejlődött.

Több magyar és külföldi orvostársaság vezetőségi tagja volt, 1995-98 között a Magyar Kardiológiai Társaság elnökeként. A Cardiologica Hungarica lap volt főszerkesztője.

Tudományos munkásságát 10 önállóan írt, illetve részben szerkesztett könyv, számos tudományos publikáció is jelzi, emellett tudomány népszerűsítő írásai is jelentősek.

2001-ben nyugdíjba vonult. 2005-től volt professzor emeritus. Munkásságát számos állami és szakmai díjjal ismerték el.

Mindezek közben felnevelte két gyermekét, négy unokája, kilenc dédunokája született.

A szívbeteg gyermekek gyógyulásának támogatására 1991-ben létrehozta “A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt “, mely fennállásának három évtizede óta sikeresen támogatja a hazai gyermekkardiológiai és szívsebészeti munkát, eddig több, mint 600 millió forint értékben. Az általa létrehozott alapítványt tanácsaival az utolsó pillanatokig támogatta, munkánkat segítette.

Alapítványunk kuratóriuma, -munkatársaink nevében is- mély fájdalommal búcsúzik professzorunktól, alapítónktól, a hazai gyermekszívsebészet egyik megteremtőjétől.

Nyugodjon békében!