< vissza

Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály

Telefon: (061)2151220/446
Osztályvezető főorvos: Dr. Sápi Erzsébet

Az Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály (GyAITO) a Gyermekszív Központ 4. emeletén helyezkedik el. Elsődleges feladata az újszülöttek, csecsemők és gyermekek szívműtét utáni ellátása a stabilizálódási időszakban. Előfordul, hogy súlyos állapotú betegek már műtét előtt ide nyernek felvételt, majd innen kerülnek műtétre.

A Gyermekszív Központ technikai felszereltség szempontjából legmagasabb szintű osztálya. Egy ápolóra egy, maximum két beteg ellátása hárul. Az osztályon a gyermekaneszteziológiai és intenzív terápiás osztály orvosai látják el a beteget, a gyermekszívsebészekkel együttműködve. Ügyeleti időben az osztálynak külön orvosa van, aki gyermekszívsebész, vagy aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

A műtőből ide érkező betegek általában altatva, lélegeztetve vannak. A műtét utáni első 24-48 óra "kritikus" időszaknak tekinthető, mivel ekkor "szokik hozzá" a szervezet a műtét során létrehozott új keringési állapothoz, valamint a műtéti megterhelés is ekkor érezteti hatását. Ennek megfelelően - a keringési állapot stabilizálódásáig - a betegeket altatjuk, lélegeztetjük, ezzel levéve a keringésről az ébredés, légzés által rárótt pluszmunkát. Az altatott időszak hossza természetesen elsősorban a műtét típusától, valamint a páciens korától és megelőző állapotától függ, ezért pontosan előre nem megjósolható.

A műtét utáni első napon szoktuk megkezdeni betegeink táplálását, gépi lélegeztetés esetén gyomorszondán keresztül, ezért ekkortól - anyatejjel táplált újszülöttek és csecsemők esetén - kérjük, hogy tejet hozzanak.

A műtét napján látogatást nem tudunk biztosítani, a fentebb részletezett okok miatt. Másnaptól kezdve a délutáni órákban meg tudják látogatni személyesen is gyermeküket, előzetes megbeszélés alapján. Az osztályra belépés előtt át kell öltözniük, ehhez ruhát és helyet biztosítunk.

Telefonon és személyesen is tudnak érdeklődni a nap minden szakában. Kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint csak a szülők érdeklődjenek, ezzel is csökkentve az ápoló és orvosszemélyzet amúgy is jelentős terhelését.

A betegek az osztályról általában a Gyermekkardiológiai Intenzív osztályra kerülnek tovább, állapotuk stabilizálódása után.