< vissza

Gyermekkardiológiai Intenzív osztály

Telefonszám: 1-2151220/427, 429 mellék

A Gyermekkardiológiai Intenzív Osztály a Gyermekszív Központ 3. emeletén helyezkedik el. Feladata egyrészt a 4. emeleti intenzív osztály (GYAITO) által ellátott, műtéten átesett és stabilizált (az esetek döntő részében már nem lélegeztetett) újszülöttek, csecsemők és gyermekek további kezelése állapotuk olyan fokú javulásáig, mikor már nem igényelnek intenzív osztályos megfigyelést (nem szorulnak lélegeztetésre, oxygén-adásra, infúziós kezelésre). Ugyanez az osztály látja el a műtétre kerülő, súlyos állapotú (csaknem minden újszülött is ide tartozik) gyermekek kezelését, itt ápoljuk a keringési elégtelenség, súlyos ritmuszavar miatt intézetünkbe felvett gyermekeket is. Szívkatéteres és elektrofiziológiai vizsgálatok és beavatkozások után ide kerülnek betegeink a szükséges megfigyelési időre.

A Gyermekkardiológiai Intenzív Osztályon gyermekkardiológusok és gyermekgyógyász szakorvosok, intenzív terápiás szakasszisztensek és csecsemő- és gyermekápolók dolgoznak. Egy ápolóra maximum három beteg ellátása hárul. Ügyeleti időben az osztályt gyermekkardiológus vagy gyermekgyógyász szakorvos látja el.

Az osztályon jelentős a betegmozgás, általában 4-6 beteg érkezik és távozik naponta, lélegeztetett, altatott, illetve súlyos állapotú betegekkel találkozunk. Mindezeket figyelembe véve, hasonlóan a 4. emeleti intenzív osztályhoz, a látogatás korlátozott. Egy beteghez egyszerre csak az egyik szülőt tudjuk beengedni, hétköznapokon 15-18 óráig, hétvégéken délelőtt 11-12 óráig, délután 15-18 óráig biztosítunk látogatást. Újszülöttek, csecsemők esetén anyatejes táplálást biztosítunk, a mater szoptatási időkben természetesen gyermeke mellett tartózkodhat, illetve erre kijelölt helyiségben a gyermek állapotától függően szoptathat is. Az osztályon folyó intenzív munka során olyan beavatkozások is történnek, amikor a látogatási időt megszakítva kérhetjük a szülők távozását.

A látogatási rend alapján osztályra való belépéskor védőköpeny és lábzsák használata kötelező, ezt biztosítjuk látogatóink számára. Ugyancsak kérjük a szülőket, mielőtt gyermekük ágyához lépnének, a fertőtlenítő kézmosásra.

Telefonon és személyesen is tudnak érdeklődni a nap minden szakában. Kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint csak a szülők érdeklődjenek, ezzel is csökkentve az ápoló és orvos személyzet amúgy is jelentős terhelését.