< vissza

Hotel osztály

Telefonszám: 1-2151220/407, 412 mellék

A Gyermekkardiológiai Osztály a Gyermekszív Központ 2. emeletén helyezkedik el. Feladata részben a 3. emeleti intenzív osztály által ellátott, műtéten átesett és intenzív osztályos megfigyelést (lélegeztetést, oxygén-adást, infúziós kezelést) nem igénylő újszülöttek, csecsemők és gyermekek további kezelése hazamenetelig. Ugyanez az osztály látja el a műtétre váró, stabil állapotú gyermekek műtéti előkészítését. Ide kerülnek a szívkatéteres és elektrofiziológiai vizsgálatra váró gyermekek, illetve a vizsgálatok után az intenzív osztályos megfigyelési időt követően.

A műtéti előkészítés legtöbb esetben 4-5 nappal a tervezett műtét előtt történik, a "szokásos" kardiológiai vizsgálatokon (EKG, mellkasfelvétel, echokardiográfia) túl szükség van vérvételekre (a műtéthez szükséges vérkereséshez, illetve laborvizsgálatok elvégzéséhez), illetve fül-orr-gégészeti vizsgálatra. Több esetben előfordul, hogy a vérkeresés során nehézségek lépnek fel, ezért szükség lehet ismételt vérvételre, mely a kiegészítő vizsgálatokhoz szükséges. Hasonlóképp ismételnünk kell a vérvételt, amennyiben a laborvizsgálatok eltérést mutatnak a normálistól. Lehetőség szerint minimalizáljuk az invazív beavatkozásokat (így a vérvételek számát is), de tekintettel a szívműtét okozta megterhelésre, csak "ideális" állapotban engedjük műtétre betegeinket, illetve a műtétet követően a lehető legszorosabb kontroll alatt tartjuk. Az előre tervezett, rutin vizsgálatokon túl, a műtéti előkészítés során egyéb szakorvosi konzíliumra, műszeres diagnosztikai vizsgálatokra is szükség lehet (leggyakrabban hörgőtükrözés, nefrológiai vizsgálat, de akár a szívkatéteres vizsgálat ismétlése is).

Az eredetileg tervezett műtéti időponthoz képest számos alkalommal módosításra kényszerülünk, mely néhány esetben korábbi időpontot, az esetek többségében azonban inkább halasztást jelent. A halasztás oka lehet a műtétre váró gyermek állapota (kezdődő fertőzés, egyéb korábban nem ismert betegség felderítése), a vérválasztás nehézsége, az intenzív osztályok telítettsége, illetve számos technikai ok (sürgősségi esetek mindig kivételt képeznek). Az országos ellátási kötelezettségből adódik, hogy nem egy esetben csak a műtét napjának reggelén születik végső döntés a műtéti programról, ezért előre is a szülők türelmét kérjük.

A Gyermekkardiológiai Osztályon hasonlóan a 3. emeleti intenzív osztályhoz gyermekkardiológusok és gyermekgyógyász szakorvosok, illetve csecsemő- és gyermekápolók dolgoznak. Egy ápolóra azonban, szemben az intenzív osztályokkal 6-8 beteg is juthat, ezért a szülők megértését és türelmét, lehetőség szerint segítségét is kérjük. Ügyeleti időben az osztályt gyermekkardiológus vagy gyermekgyógyász szakorvos látja el.

A látogatási rend alapján osztályra való belépéskor védőköpeny használata kötelező, ezt biztosítjuk látogatóink számára. Reggel fél 8-18 óráig tart a látogatási idő, folyamatosan.

Telefonon és személyesen is tudnak érdeklődni a nap minden szakában. Kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint csak a szülők érdeklődjenek, ezzel is csökkentve az ápoló és orvos személyzet amúgy is jelentős terhelését.