A szívkatéteres vizsgálat szívfejlődési rendellenességek, szerzett szívbetegségek egy részének felismeréséhez, illetve kezeléséhez alkalmazott eljárás.

A szívkatéteres vizsgálatok a hemodinamikai laboratóriumban történnek, kevés kivételtől eltekintve (serdülők rövid diagnosztikai vizsgálata kérés alapján) altatásban, műtői körülmények között. A gyermek előkészítésként nyugtatót kap, majd a megfelelő osztályról a hemodinamikai laboratóriumba szállítjuk át. Az altatás bevezetése után lokális érzéstelenítés történik, majd a combhajlatban ejtett szúrásból szívkatéter feljuttatására alkalmas vezetőhüvelyt (‘sheath’) rögzítünk a comb gyűjtőerébe és/vagy a comb verőerébe (szükség esetén a nyaki gyűjtőérbe is). A sheath-en keresztül vezetjük fel a szívkatétert, melyen át kontrasztanyag befecskendése és nyomásmérés történik. A vizsgálat röntgen átvilágítás alatt történik, de az alkalmazott sugármennyiség, melyet a mellkasra koncentrálunk, nem jelentős.

Szívkatéteres vizsgálat során szívizom betegség gyanúja esetén a szívizomból mintát is vehetünk (szívizom biopszia).

A katéter terápiás beavatkozások során nemcsak a fent leírt diagnosztikai lépések történnek, hanem gyógyító eljárás is. Ennek során lehetőségünk van speciális ballonkatéterrel billentyű tágításra (tüdőverőér vagy főverőér billentyű szűkület esetén), értágításra, kórosan nyitva maradt vezetékek (Botallo vezeték), szívpitvarok közötti defektusok, bizonyos esetekben szívkamrák közötti hiányok záróeszközzel történő megszüntetésére is. Néhány összetett szívfejlődési rendellenesség esetén szükség lehet műtéti előkészítésként szívpitvarok közötti összeköttetés létesítésére, melyet szintén szívkatéteres vizsgálat keretében végzünk el. Máskor szívműtétet követően a szívműtét során a betegség természete miatt néhány hónapig-évig nyitva hagyott pitvari összeköttetést zárunk későbbiekben ezzel a módszerrel.

A sürgősségi vizsgálatoktól eltekintve, ugyanolyan szabályok vonatkoznak a szívkatéteres vizsgálat előtt álló betegeinkre, mint a műtét előttiekre, azaz akut betegség, illetve eddig nem ismert, osztályunkon diagnosztizált betegség esetén a vizsgálat halasztására kényszerülhetünk. Szintén halasztást jelenthet, amennyiben kardiológiai sürgősségi beavatkozás történik más betegnél, illetve technikai ok is bármikor késleltet szívkatéteres vizsgálatot.

A szívkatéteres vizsgálatokat osztályunkon néhány erre a célra speciálisan kiképzett gyermekkardiológus végzi, akik a beavatkozás előtt részletes felvilágosítást adnak, külön taglalva a vizsgálat veszélyeit és lehetséges szövődményeit. Szívkatéteres vizsgálat, az életmentő beavatkozásoktól eltekintve, csak írásos szülői beleegyezés után végezhető.

A szívkatéteres vizsgálat után a beteg megfigyelésre a 3. emeleti Gyermekkardiológiai Intenzív Osztályra kerül. A sheath eltávolítását követően lábára gyűjtőér szúrása esetén fedő-, verőér szúrása esetén nyomókötés kerül. Ezt követően 24 óráig szigorú ágynyugalmat írunk elő, néhány esetben ezen időtartamra véralvadásgátló folyamatos intravénás adására is szükség van. A beavatkozás természete dönti el, szívkatéteres vizsgálat után mennyi időt kell a beteg gyermeknek osztályunkon töltenie.

Szívkatéterezésre várok – Felkészítő füzet szívkatéterezésre váró gyerekeknek